Verificarea și completarea uleiului

La M-Car Service printre multe alte servicii îți oferim și servicii de schimb ulei.


Verificarea și completarea uleiului este o parte esențială a întreținerii mașinii și trebuie făcută în mod regulat. Uleiul este sângele motorului și lucrează din greu pentru a-l menține în stare bună de funcționare, deci este extrem de important ca uleiul în sine să fie în stare bună și să fie suficient.
Dacă uleiul este lăsat să se degradeze și să se epuizeze, ar putea apărea o serie de probleme grave, dintre care multe ar putea în cele din urmă să distrugă motorul. Din fericire, verificarea și completarea uleiului este rapidă și ușoară.

Iată cum se face …

schimb ulei arad

În primul rând, parchează mașina pe un teren plan și așteaptă ca motorul să se răcească. Acest lucru este foarte important, deoarece te vei asigura că nivelurile de ulei sunt uniforme în interiorul motorului și, de asemenea, acesta nu este expandat datorită căldurii motorului. Dacă ai verifica uleiul în timp ce motorul este fierbinte, s-ar putea să pară că există mai mult ulei decât este de fapt.
Deschide capota și asigură-te că ai la dispoziție un prosop de bucătărie sau o cârpă. Localizează joja auto – o tijă metalică lungă și subțire care are de obicei un mâner de plastic galben sau portocaliu. Localizarea acesteia este ușor accesibilă, dar este separată de capacul pe unde se completează uleiul.


Scoate ușor joja, având grijă să nu stropești ulei peste motor și alte componente, șterge-o cu un prosop de bucătărie sau cu o cârpă, reintrodu-o și apoi scoate-o din nou.
Joja are marcaje minime și maxime, designul acestora poate fi diferit de la o mașină la alta, dar ar trebui să fie întotdeauna foarte clar de identificat. Un motor sănătos ar trebui să lase un semn de ulei între cele două semne de minim și maxim. De preferință, semnul ar trebui să fie mai aproape de nivelul maxim decât cel minim, dar nici peste sau sub cele două marcaje.


În acest moment, verifică și culoarea uleiului. Aceasta ar trebui să fie o culoare deschisă și aurie. Dacă are o culoare întunecată sau neagră, atunci uleiul este îmbătrânit sau uzat și ar trebui să te gândești să îl schimbi.
După ce ai terminat de verificat uleiul, reintrodu ferm joja în motor.

Cum să verifici uleiul de motor la mașinile fără jojă

Un punct de vedere tot mai des întâlnit la mașinile moderne este lipsa jojei. Unii producători, precum BMW, au decis să nu includă joja tradițională la unele modele, optând în schimb pentru o citire a uleiului pe ecranului computerului de bord.
Metoda pentru accesarea acestei opțiuni depinde de marca mașinii, dar, ca regulă generală, va trebui să parcurgi meniul computerului de bord și să găsești opțiunea corectă pentru afișarea nivelului de ulei. Consultă manualul mașinii pentru detalii despre cum să faci acest lucru.
Din păcate, fără a putea inspecta fizic uleiul, nu vei putea verifica cu precizie starea generală a acestuia. Prin urmare, este și mai imperativ să respecți intervalele de service stabilite de producătorul mașinii pentru a menține calitatea uleiului.

Completarea cu ulei

Asigură-te că ai același tip de ulei cu cel care este în motor. Ar trebui să ai undeva sub capotă o etichetă de schimb ulei, pe care să fie trecută data ultimului schimb de ulei efectuat, tipul de ulei folosit, numărul de km când a fost făcut schimbul, precum și data și numarul de km pentru următorul schimb de ulei.

Completarea uleiului este foarte simplă. Asigură-te din nou că motorul este rece, deșurubează capacul de ulei, care este de obicei situat în partea superioară a motorului. Dacă nu ești sigur/ă cu privire la acest pas, consultă manualul mașinii.


Folosind o pâlnie, toarnă o cantitate mică de ulei în motor, oferindu-i timp să se stabilizeze, apoi verifică nivelul uleiului cu joja. Dacă mai trebuie să adaugi mai mult ulei, repetă pur și simplu procesul, amintindu-ți să adaugi cantități mici de fiecare dată.
Evită umplerea excesivă a motorului cu ulei, deoarece acest lucru ar putea duce la deteriorări semnificative.
Dacă crezi că ai întâmpinat o problemă, cel mai bine este să apelezi la un service auto autorizat. O întreținere deficitară ar putea duce la reparații costisitoare în viitor.

Te poți programa la noi la service pentru un schimb de ulei, unde te așteaptă o echipă de profesioniști.